Steeds minder jongeren onder de 18 gebruiken ADHD-medicatie, zoals Ritalin. Deze cijfers heeft de NOS opgevraagd bij Stichting Farmaceutische Kengetallen. Het medicijn, dat de stof methylfenidaat bevat, wordt de afgelopen jaren al minder vaak voorgeschreven. Vorig jaar is het gebruik van dit medicijn onder minderjarigen met 7,8% nog sterker afgenomen.
Tussen 2003 en 2013 verviervoudigde het gebruik van de ADHD-medicatie nog onder minderjarigen. In 2014 kregen bijna 100.000 jongeren onder de 18 medicatie met methylfenidaat voorgeschreven. Naar aanleiding van deze problematische toename heeft de Gezondheidsraad in 2014 een advies afgegeven om beter te kijken naar de omstandigheden van de patiënt, voor dat er medicijnen worden voorgeschreven. De toename van het medicijngebruik hing volgens de Gezondheidsraad sterk samen met de toegenomen prestatiedruk in combinatie met te weinig tolerantie vanuit de maatschappij tegenover afwijkend gedrag. In 2018 gebruikten ‘slechts’ 78.000 minderjarigen ADHD-medicatie. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) stelt dat artsen en psychiaters bij lichte en milde ADHD voorzichtiger zijn geworden in het voorschrijven van medicatie. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de langetermijneffecten van het medicijngebruik nog onbekend zijn.
Steeds vaker wordt er door de patiënt gevraagd naar de werking van alternatieve geneesmiddelen. Aangezien het niet wetenschappelijk bewezen is dat deze medicijnen echt werken en ook de gevolgen op lange termijn niet bekend zijn, adviseert jeugdarts Geja Rikkers artsen en psychiaters om patiënten ook hierbij te begeleiden. "Ik merk dat er veel wantrouwen is rond vaccinaties en medicijnen bij kinderen. Het geven van medicatie aan kinderen is voor ouders een grote stap. Zij kiezen ervoor om zelf op onderzoek uit te gaan, maar de informatie op het internet is niet altijd betrouwbaar."
(bron: NOS)