De combinatie van het slikken van antidepressiva en het krijgen van preventieve cognitieve therapie blijkt de beste manier om te zorgen dat patiënten bekend met depressie een terugval krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting, verbonden aan het AMC en de Rijksuniversiteit Groningen. De studie werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Psychiatry.
Aan het onderzoek deden in totaal bijna driehonderd respondenten mee. Drie manieren om een terugkerende depressie te voorkomen werden met elkaar vergeleken: het enkel slikken van antidepressiva, het geven van preventieve cognitieve therapie terwijl de antidepressiva werd afgebouwd en de combinatie van antidepressiva en preventieve cognitieve therapie.
Die laatste behandeling bleek het meest effectief: het geeft 41% minder kans op een terugval dan enkel het slikken van antidepressiva. Voorheen werd gedacht dat alleen het slikken van de medicijnen de beste manier was om een terugval te voorkomen.
Dat de combinatie van pillen en praten de beste preventie biedt om te voorkomen dat je opnieuw in een depressie belandt, was ook voor hoofdonderzoeker Bockting een verrassing. “Er was nooit onderzoek naar gedaan. We zijn deze variant gaan onderzoeken omdat patiënten uit eerdere studies daar nieuwsgierig naar waren. Wij, als onderzoekers, hadden er geen hoge verwachtingen van,” aldus Bockting in een interview met de Volkskrant.
Meer over het artikel in The Lancet Psychiatry is hier te lezen.
(bron: The Lancet Psychiatry/Volkskrant)