Darmbacteriën veranderen de werking van medicijnen zoals antidepressiva. Dat blijkt uit onderzoek aan Yale University, gepubliceerd in Nature. Dit kan volgens de onderzoekers gevolgen hebben voor de behandeling van uiteenlopende ziekten.
Amerikaanse onderzoekers stelden 271 soorten pillen in kweekschaaltjes bloot aan 76 verschillende menselijke darmbacteriën. Bij twee derde van de medicijnen veranderde de chemische samenstelling van de medicatie onder invloed van tenminste één bacteriestam.
"Van een aantal medicijnen is bekend dat ze door darmbacteriën worden beïnvloed, maar nu wordt voor het eest duidelijk hoe omvangrijk de invloed van de darmflora op geneesmiddelen is," vertelt Rinse Weersma, hoogleraar Maag-, darm- en leverziekten aan Rijksuniversiteit Groningen, niet betrokken bij het onderzoek.
De onderzoekers ontdekten, aan de hand van celkweek en dierproeven, welke genen in de bacteriën verantwoordelijk zijn voor de verandering en welke enzymen vervolgens de samenstelling van de geneesmiddelen veranderen. Enzymen koppelen vaak een extra molecuul aan een medicijn of halen er een molecuul af. Dat kan direct gevolg hebben voor de werkzaamheid van geneesmiddelen.
Dat leverenzymen invloed hebben op de werking van medicatie is al langer bekend. De mogelijkheid bestaat dat een geneesmiddel te traag of te snel wordt afgebroken en in een te hoge of te lage concentratie in het bloed komt, wanneer iemand te veel of te weinig van een bepaald leverenzym heeft. "De aanmaak van die leverenzymen kan niet worden aangepakt, terwijl het microbioom wel beïnvloed kan worden," stelt Weersma. Dit biedt in de toekomst mogelijk kansen voor behandelingen op maat. "Met een dieet, met probiotica, en in het uiterste geval met een poeptransplantatie, kan de samenstelling van de darmbacteriën worden veranderd en daarmee mogelijk ook de werkzaamheid van geneesmiddelen."
Het onderzoek geeft nog geen inzicht in de klinische gevolgen. Weersma kan zich echter wel indenken dat artsen in de toekomst het microbioom van hun patiënten laten analyseren en gaan uitzoeken of hun darmflora mogelijk zo kan worden aangepast dat bepaalde medicijnen beter werken.
(bron: Volkskrant)