Geaccrediteerde nascholing
Menu

Gebruik psychofarmaca bij onbegrepen gedrag dementerenden onder de loep

15 maart 2018 Geen reacties

Onbegrepen gedrag bij mensen met dementie kan aanleiding zijn tot het gebruik van psychofarmaca. Deze gedragsmedicatie kan echter ook ongewenste bijwerkingen hebben, zoals sufheid, spierstijfheid en lusteloosheid. Om te kijken naar alternatieven voor de behandeling van onbegrepen gedrag, doet Zorggroep Treant mee aan een landelijk onderzoek naar bewust gebruik van psychofarmaca. Dat maakte Treant begin maart bekend.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij bewoners met dementie van een locatie in Hoogeveen. De komende maanden wordt met naasten van bewoners en een coach van Vilans gezocht naar alternatieven voor het behandelen van agressie, angst, nervositeit of ander onbegrepen gedrag.

“Psychofarmaca hebben vaak een ingrijpend effect op bewoners. Dit raakt mij als verpleegkundige, want kalmerende middelen zijn niet altijd nodig bij onbegrepen gedrag,” aldus Bettina Kluter, verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie. Door mee te doen aan het onderzoek wil Treant inzicht krijgen in het gebruik van psychofarmaca en onnodig gebruik ervan beperken.

In maart 2017 onderzocht Treant al bij tachtig bewoners met dementie voor welk gedrag psychofarmaca werd ingezet. Dat bleek bij 40% van de behandelingen van onbegrepen gedrag het geval. Landelijk ligt dat cijfer op 61%, weet Kluter. “Een prachtig resultaat, maar er is altijd ruimte voor verbetering.”

Het onderzoek naar bewust gebruik van psychofarmaca in Hoogeveen is onderdeel van een landelijke programma van het samenwerkingsverband Universitair Netwerk Ouderenzorg-UMCG (UNO-UMCG) en Vilans, dat landelijke bewustwording van het gebruik van psychofarmaca nastreeft. Andere organisaties die aan het onderzoek naar psychofarmaca deelnemen zijn ZINN, Oosterlengte en Zonnehuisgroep Noord.
(bron: Treant/UNO-UMCG)

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren