Een depressie houdt vaak verband met verschillende factoren. Deze kunnen psychisch, sociaal, maar ook biologisch van aard zijn. Birit Broekman, psychiater aan het AMC, stelt dat geslachtshormonen mogelijk in relatie staan tot slaapproblemen en depressies.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een patiënt met een slaapstoornis twee tot vier keer zoveel kans heeft om een depressie te ontwikkelen. Dit betreft een complexe wisselwerking, aangezien een depressieve patiënt ook weer vaker slaapproblemen heeft. Wanneer een depressie opklaart, maar de kwaliteit van slaap niet verbetert, is de kans om opnieuw depressief te worden aanzienlijk.
Zowel slaapproblemen als stemmingsproblemen doen zich vaker voor bij vrouwen dan mannen. De geslachtshormonen bij vrouwen nemen toe in bepaalde levensfases wanneer hormonale veranderingen optreden. Broekman veronderstelt dat geslachtshormonen, insomnia en depressie verband houden met elkaar. Hoe dit precies werkt is vooralsnog onbekend. In juli 2018 ontving Broekman een Veni-beurs. Deze financiering wordt jaarlijks door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) uitgereikt aan veelbelovende jonge wetenschappers. Met deze beurs wil Broekman haar onderzoek naar de relatie van geslachtshormonen op de slaap en stemming voortzetten.
Het is moeilijk om geslachtshormonen betrouwbaar te meten, omdat geslachtshormonen bij vrouwen fluctueren. In haar onderzoek zal Broekman het biologische geslacht dan ook buiten beschouwing laten. Ze stelt de gezonde transgenderpopulatie die een crosshormoonbehandeling ondergaat centraal in haar onderzoek. Door de slaap en stemmingen voor- en na de behandeling te meten met een elektro encefalogram, hoopt ze inzicht te krijgen op het effect van de hormonen op de kwaliteit van slaap.
Met haar onderzoek hoopt Broekman een gedifferentieerde behandeling voor patiënten met insomnia en depressies te ontwikkelen.
(bron: Wetenschap.nu)