Ga je beter slapen van een melatoninepil? Die lezersvraag zette de Volkskrant afgelopen week centraal in een vaste rubriek over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. De experts die de krant raadpleegde vinden dat voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van de – zonder recept verkrijgbare – melatoninepillen. “Bij verkeerde inname kan het de slechte slaap, die niets met een verstoord ritme te maken heeft, namelijk nog slechter maken.”
Dat het door ons lichaam zelf aangemaakte hormoon melatonine ook wel ‘slaaphormoon’ wordt genoemd, is verwarrend, aldus Reinier de Groot, somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut. “Het regelt je slaap-waakritme, niet het in slaap vallen zelf,” aldus De Groot in de Volkskrant.
“Melatonine is geen slaappil,” benadrukt Marcel Smits, neuroloog en slaaparts in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. “Het is een geneesmiddel dat helpt de afstelling van de biologische klok te regelen en zodoende het slaap-waakritme beïnvloedt.” Smits en De Groot zijn er beide geen voorstander van dat het middel zonder recept verkrijgbaar is. Bij verkeerde inname kan het de slechte slaap (die niets met een verstoord ritme te maken heeft) namelijk nog slechter maken.
Om melatonine op de juiste manier te gebruiken, zoals Smits dat doet bij zijn patiënten in Ede, moet je weten op welk moment de productie ervan begint in het eigen lichaam. Naast het juiste tijdstip van inname is ook de dosis heel belangrijk. Een te lage dosis werkt niet en een te hoge dosis kan zelfs een averechts effect hebben.
Beide artsen concluderen in de krant dat er maar één uitzonderingssituatie is waarbij een zelf voorgeschreven melatoninepil uitkomst kan bieden: de jetlag. En dan alleen bij reizen naar het oosten. Tussen de 1 en 3 mg melatonine gedurende één tot drie dagen voldoet in dat geval. Smits: “Dat kan dan helpen de biologische klok weer aan te passen aan de Nederlandse tijd of aan de lokale tijd.”
(bron: De Volkskrant).