Wetenschappelijk onderzoek maakt het mogelijk om onderscheid te maken tussen hypes en werkzame voedingsinterventies, ook in de psychiatrie. In dit artikel geven we een overzicht van de recente wetenschappelijke literatuur over de rol van omega-3-vetzuren bij psychiatrische aandoeningen zoals depressie. Aanwijzingen voor structurele en functionele effecten van vetzuren in de hersenen en associaties met psychiatrische aandoeningen gaven aanleiding tot interventiestudies. Meta-analyses suggereren een vergelijkbaar effect van omega-3-vetzuren en traditionele antidepressiva. Dit werpt de mogelijkheid op om voeding in te zetten als behandeling voor depressie. Toekomstig onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de dosis en de verhouding van de verschillende vetzuren die nodig zijn voor een optimaal effect.
Auteurs |
Mocking, R.J.T.
Lachkar, T. |
---|---|
Thema | Werkingsmechanisme |
Publicatie | 14 december 2018 |
Editie | Psyfar - Jaargang 13 - editie 4 - 2018 | nummer 4 |